Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Συνέλευση Συλλογικοτήτων Γειτονιάς και Εργατικών Σωματείων (3/12/2015)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
για τη ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ και ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Θεσσαλονίκη, 4/12/2015
Μετά από κάλεσμα της Λαϊκής Συνέλευσης Δυτικών Συνοικιών και με τη συμφωνία-συνδιοργάνωση της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσ/νίκης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη Συνέλευση Συλλογικοτήτων Γειτονιάς και Εργατικών Σωματείων της Θεσ/νίκης με θέμα την κοινή δράση ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Στη Συνέλευση συμμετείχαν με αποφάσεις των οργάνων τους, πέρα από τη Λαϊκή Συνέλευση Δυτ. Συνοικιών και την Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, η Πρωτοβουλία Κατοίκων Ωραιοκάστρου, ο Β΄ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε., η Γ' ΕΛΜΕ και η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσ/νίκης ενώ παρακολούθησαν (χωρίς απόφαση συμμετοχής) και μέλη της Επιτροπής Πολιτών Χορτιάτη, της Πρωτοβουλίας Κοινωνικής Αντίστασης Τούμπας καθώς και αγωνιστές των Πρωτοβουλιών/Επιτροπών Κατοίκων που δρούσαν τα προηγούμενα χρόνια στη Θεσ/νίκη.
Εισηγητικά εκπρόσωπος της Λαϊκής Συνέλευσης Δυτ. Συνοικιών αναφέρθηκε στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων ακόμη και της πρώτης κατοικίας που προωθείται με τα πρόσφατα νομοθετικά μέτρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στα πλαίσια (και) της συμφωνίας της με το κουαρτέτο Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.-Ε.Κ.Τ.-Ε.Μ.Σ. Για την ανακεφαλαιοποίηση-ξεπούλημα των τραπεζών. Κατατέθηκαν οι προτάσεις για την αναγκαία κοινή δράση και το συντονισμό των εργατικών και λαϊκών συλλογικοτήτων της πόλης με στόχο την πλατιά ενημέρωση όλων των κατοίκων και τη συσπείρωση-ενεργοποίησή τους για το σταμάτημα αυτής της πολιτικής που, στο όνομα του δημόσιου χρέους, 6 χρόνια τώρα στερεί από την κοινωνική πλειοψηφία τη δουλειά, το μισθό/σύνταξη, τα κοινωνικά δικαιώματα και σήμερα, στο όνομα της σωτηρίας των τραπεζών, προωθεί με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο την κλοπή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Στην κατεύθυνση αυτή προτάθηκε η έκδοση κοινής ανακοίνωσης και αφίσας των συλλογικοτήτων της πόλης και η διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και άλλων ακτιβίστικων δράσεων ενώ κατατέθηκε και η πρόταση της Λαϊκής Συνέλευσης ως προς το πλαίσιο αιτημάτων (βλ. http://laikisynelefsidsynth.blogspot.gr/2015/12/blog-post_1.html).
Στη συνέχεια μέλος της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και του Δ.Σ.του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσ/νίκης ανέλυσε τον πρόσφατα ψηφισμένο νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας καθώς και τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς-κατασχέσεις. Από την εισήγησή του έγινε φανερό ότι όλες οι ρυθμίσεις στοχεύουν στην προάσπιση των συμφερόντων των τραπεζών και του ξένου και ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου, αφήνοντας παντελώς απροστάτευτους το σύνολο σχεδόν των δανειοληπτών και τη λαϊκή κατοικία και περιουσία.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, επισημάνθηκε η ανάγκη δράσης ενάντια στους πλειστηριασμούς (αλλά και σε ζητήματα όπως το νέο κύμα διακοπών ρεύματος και νερού, η αύξηση των εισιτηρίων και ο ΟΑΣΘ κ.ά.) μέσα από το συντονισμό εργατικών σωματείων και συνελεύσεων-επιτροπών-πρωτοβουλιών κατοίκων (με την επανενεργοποίηση του κινήματος γειτονιάς που έδρασε ενάντια στα χαράτσια κ.ά. των πρώτων μνημονιακών χρόνων). Προτάθηκαν τέλος συγκεκριμένες δράσεις για την ενεργοποίηση των κατοίκων της πόλης και παρεμβάσεις-κινητοποιήσεις ενάντια στη διενέργεια των πλειστηριασμών.
Ως πρώτα βήματα της κοινής δράσης αποφασίστηκε να προταθούν στις συλλογικότητες που συμμετείχαν στη Συνέλευση και όποιες άλλες θέλουν να συντονίσουν τη δράση τους σ' αυτή την κατεύθυνση:

  1. Παρέμβαση στους πλειστηριασμούς που γίνονται στο Ειρηνοδικείο Θεσ/νίκης, την Τετάρτη 16 Δεκέμβρη (3.30μ.μ., Δικαστήρια Θεσ/νίκης)
  2. Παρέμβαση διαμαρτυρίας στην Τράπεζα της Ελλάδας, την Τετάρτη 23 Δεκέμβρη (1.30μ.μ., Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη)
  3. Νέα Συνέλευση Συλλογικοτήτων Γειτονιάς και Εργατικών Σωματείων στα μέσα Γενάρη στην οποία θα κατατεθούν προς έκδοση κοινή ανακοίνωση και αφίσα των Συλλογικοτήτων της πόλης ενάντια στους πλειστηριασμούς-κατασχέσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου