Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Λαϊκή Συνέλευση την Τρίτη 29 Σεπτέμβρη

Οι εκλογές έγιναν, ο λαός μίλησε, λένε...

Όμως ο λαός μιλάει στην καθημερινή του μάχη για τη ζωή και τα δικαιώματά του. Κι αυτή μόλις τώρα (ξαν)αρχίζει:
-στα σχολεία που δεν μπορούν ακόμη να λειτουργήσουν και τα δημόσια ιατρεία που αδυνατούν να μας γιατρέψουν
-στα νέα μέτρα του 3ου μνημονίου, τον ΕΝΦΙΑ που ετοιμάζονται να μας ξαναστείλουν, τους πλειστηριασμούς κατοικίας και τις κατασχέσεις, τις απολύσεις και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας...
-στην αλληλεγγύη στους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας που στοιβάζονται στα νησιά, την πόλη και τα σύνορα, χτυπημένοι για πολλοστή φορά από την Ε.Ε., τις φασιστικές κυβερνήσεις και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.

Την Τρίτη 29 του Σεπτέμβρη, στις 7μ.μ., στο Δημαρχείο Αμπ/πων,
στη ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ

>συζητάμε για τη δικιά μας οργάνωση και δράση κόντρα σ' αυτούς που επιβουλεύονται τη ζωή μας...

>συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ρούχα -κυρίως μπουφάν και αδιάβροχα- και είδη προσωπικής υγιεινής) για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη (βλ. και  http://laikisynelefsidsynth.blogspot.gr/2015/09/blog-post_68.html )

Οι εκλογές τελείωσαν. Ώρα να μιλήσει ο Λαός!

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Αλληλεγύη στους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς, κυνηγημένοι από τις σφαίρες του πολέμου, αλλά και την πείνα, τη φτώχεια, την αδικία και την καταπίεση. Δε φτ;aνουν τα δάκρυα για τη χαμένη ζωή του μικρού Αιλίν και χιλιάδων άλλων παιδιών... Ας το πούμε καθαρά λοιπόν: Για τα κέρδη και την “ανάπτυξη”, ολόκληρες περιοχές του πλανήτη ρίχνονται στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση. Αυτός είναι ο καπιταλισμός.
Οι ανταγωνισμοί μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και οικονομιών, φέρνουν συρράξεις, πολέμους, επιδρομές και βομβαρδισμούς στην Ασία, την Αφρική και αλλού. Αυτός είναι επίσης νόμος του καπιταλισμού. Όλοι αυτοί οι κατατρεγμένοι της γης τρέχουν να σωθούν. Ελπίζουν να επιζήσουν σε άλλες, πιο αναπτυγμένες χώρες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα.
Κι όταν φτάνουν στα σύνορα της “πολιτισμένης Ευρώπης”, η Ευρωπ. Ένωση, οι κανονισμοί και η πολιτική της για το μεταναστευτικό (Δουβλίνο 1 και 2 το λένε) και οι ένοπλες δυνάμεις της (Frontex τη λένε) τους πετάει στη θάλασσα ή τους δέρνει με ΜΑΤ και τους ξαναστέλνει, εκτός από ελάχιστους, πίσω. Ας κρατήσουμε τους ένοχους και την αιτία: καπιταλισμός και Ε.Ε., κέρδη και ανταγωνισμοί, «ανάπτυξη» και «ασφάλεια».

ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ!

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ τους πρόσφυγες παππούδες μας, όταν διώχτηκαν από τις πατρίδες τους, θύματα των συμφερόντων ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ τους γονείς μας που η ανεργία και οι διώξεις πολιτικών φρονημάτων τους έστειλαν μετανάστες στα πέρατα του κόσμου.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ τα παιδιά μας που ήδη πολλά από αυτά ακολουθούν το δρόμο της ξενιτιάς, θύματα των διαρκών μνημονίων της Ε.Ε. και του καπιταλισμού.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι το 1% του πλανήτη κατέχει το 80% του παγκόσμιου πλούτου. ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ αυτός ο πλούτος να περάσει στα χέρια των λαών, κάθε λαός να ζει με αξιοπρέπεια στον τόπο του!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΜΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ, όπως τρόφιμα (λάδι, μακαρόνια, μπισκότα, μικρά γάλατα εβαπορέ κ.ά.), είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνια, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες, πάμπερς, bepanthol, γάζες, betadine, comtrex κ.ά.), ρούχα (μπουφάν κ.ά. κατάλληλα για τα κρύα που έρχονται) και παπούτσια (για ενήλικες και κυρίως μικρά παιδιά) φάρμακα και παιχνίδια για τα παιδιά.
Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη: 
 5-7μ.μ. στο 5ο Δημ. Σχ.-Νικόπολη 
και 6-8μ.μ. στην πλατ. Επταλόφου

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Αποφάσεις της Λαϊκής Συνέλευσης Δυτικών Συνοικιών (10/9)

Την Πέμπτη 10 του Σεπτέμβρη η Λαϊκή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών συζήτησε για την πολιτική συγκυρία, εν μέσω μάλιστα της προεκλογικής περιόδου και κυρίως για τις επιπτώσεις του 3ου μνημονίου στα κοινωνικά δικαιώματα που ήδη άρχισαν να εμφανίζονται σε πολλούς χώρους (π.χ. παιδεία) και θα γίνουν πολύ πιο έντονες μετά τις εκλογές. όταν θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους τα νέα βάρβαρα μέτρα για την ασφάλιση, τους μισθούς και τις συντάξεις, τους πλειστηριασμούς κατοικίας και τις κατασχέσεις, τις περικοπές σε παιδεία, υγεία και πρόνοια, το ξεπούλημα της δημόσιας γης και περιουσίας κ.ά. ιδιαίτερα απασχόλησε τη Λαϊκή Συνέλευση το ζήτημα των προσφύγων του πολέμου και της φτώχειας από τη Συρία κ.ά χώρες, που κατά χιλιάδες περνούν καθημερινά από την πόλη μας και "στοιβάζονται" στα βόρεια σύνορα, στην Ειδομένη, χτυπημένοι για δεύτερη φορά από την Ε.Ε. και τους "όρους ασφαλείας" που θέτει.

Αποφασίσαμε:
α) να έρθουμε σε επαφή με τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς , τους γονείς και τα συλλογικά τους όργανα, για να καταγράψουμε τα προβλήματα στη "λειτουργία" τους και να αναπτύξουμε κοινή δράση για τη λύση τους
β) να αναπτύξουμε στις γειτονιές της δυτικής Θεσ/νίκης δράσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες με τη διανομή ενημερωτικού υλικού και τη συγκέντρωση τροφίμων, φαρμάκων, ειδών υγιεινής και ρούχων, με πρώτα ραντεβού την Τετάρτη 16 του Σεπτέμβρη 5-7μ.μ. στη Νικόπολη και 6-8μ.μ. στην πλατεία Επταλόφου.

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Λαϊκή Συνέλευση την Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη

Νέα συνεδρίαση της Λαϊκής Συνέλευσης Δυτικών Συνοικιών την Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη, στις 7μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Αμπελοκήπων (Πατρ. Γρηγορίου Ε΄).
Εν μέσω προεκλογικής περιόδου και ενώ το σύστημα μας ζητά να ξεχάσουμε τα πραγματικά μας προβλήματα και ν' αποφασίσουμε απλά σε ποιον να αναθέσουμε τη διαχείριση, συνέχεια κι αναπαραγωγή του, εμείς το πάμε αλλιώς. Θέλουμε να γίνουμε οργανωμένος λαός που συζητά αυτά ακριβώς τα προβλήματα, παίρνουμε θέση κι αναλαμβάνουμε δράση για την ανατροπή του συστήματος που τα γεννά.
Γιατί τα σχολεία (και) της περιοχής μας που θ' ανοίξουν μεθαύριο με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, τα ιατρεία που παραμένουν γυμνά, οι παιδικοί σταθμοί ή το άδειο πορτοφόλι της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής μας, θέματα που ελάχιστα (και σίγουρα όχι στη βάση των αναγκών και των δικαιωμάτων μας) απασχολούν τα εκλογικά πάνελ, είναι αυτά ακριβώς που πρέπει να συζητήσουμε και να απαντήσουμε. Εμείς, μέσα από τις δράσεις και τους αγώνες που πρέπει να σχεδιάσουμε και να αναπτύξουμε!

Ένα από τα ζητήματα είναι κι αυτό των χιλιάδων προσφύγων πολέμου από τη Συρία κ.ά. που καθημερινά φτάνουν στην πόλη μας και μερικά χιλιόμετρα πιο πάνω, στην Ειδομένη και χρειάζονται την αλληλεγγύη μας. Η Λαϊκή Συνέλευση της Πέμπτης θα συζητήσει και πρέπει να αναλάβει δράση και γι αυτό το ζήτημα. 


Ως πρώτο βήμα αλληλεγγύης ξεκινάμε ήδη από την Πέμπτη τη συγκέντρωση βοήθειας (τρόφιμα, ρούχα κ.ά.).



Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΧΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ - Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, 6μ.μ., Καμάρα

Όταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με τα παλιά μνημονιακά κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ) καταστρατηγεί τη λαϊκή ετυμηγορία, μεταφράζει το βροντερό “ΟΧΙ” του λαού σε “ΝΑΙ” και ψηφίζει νέο μνημόνιο...

Τότε ένας δρόμος υπάρχει για το λαό: σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς να κάνουμε το ΟΧΙ της κάλπης πράξη, ΟΧΙ της ρήξης και της ανατροπής, ΟΧΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ!

Με την οργάνωση του Λαού, μέσα από λαϊκές και εργατικές Συνελεύσεις, συντονισμένος, αποφασιστικός, ανυποχώρητος αγώνας για:
  • να καταργήσουμε το τρίτο μνημόνιο, να μην εφαρμοστεί κανένας νέος αντιλαϊκός νόμος και να ξηλωθεί όλο το προηγούμενο μνημονιακό πλαίσιο
  • να βγάλουμε η θηλιά του χρέους και των μνημονίων, με τη μονομερή διαγραφή του χρέους και τη ρήξη με την Ε.Ε. και το ευρώ
  • να πληρώσουν για την κρίση όσοι τη δημιούργησαν και κερδίζουν απ’ αυτήν, τραπεζίτες, εφοπλιστές και μεγαλοεργολάβοι.
  • να περάσουν στο δημόσιο και να λειτουργούν με εργατικό έλεγχο, σε όφελος και για τις ανάγκες του λαού κι όχι του κέρδους, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας
  • να σταματήσουμε το ξεπούλημα της δημόσιας γης και περιουσίας
  • να επιβάλουμε μέτρα που θα βελτιώνουν τη ζωή, τους μισθούς, τις συντάξεις, την παιδεία, την υγεία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, θα αντιμετωπίζουν την ανεργία, την ελαστική ή απλήρωτη εργασία
  • να βάλουμε τέρμα στην πολιτική της φορολεηλασίας για το λαό, του ΕΝΦΙΑ, των πλειστηριασμών- κατασχέσεων κατοικίας, της υφαρπαγής των λαϊκών καταθέσεων
  • να ανατρέψουμε οριστικά την αντιλαϊκή πολιτική και κάθε κυβέρνηση που την προωθεί

Πρώτο βήμα των αναγκαίων αγώνων μετά την ψήφιση του πιο βάρβαρου απ' όλα 3ου μνημονίου, η διαδήλωση με αφορμή τα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ. Διαδήλωση-“εναρκτήριο λάκτισμα” ενός αγώνα που οι εργαζόμενοι δεν μπορούν ν' αφήσουν στα χέρια του Παναγόπουλου (ΓΣΕΕ) και των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, των υποστηρικτών του “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τους άνεργους, τους νέους και τους συνταξιούχους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Δυτικής Θεσ/νίκης να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Λαϊκών Συνελεύσεων και Επιτροπών Αγώνα και τη διαδήλωση της Δ.Ε.Θ. το Σάββατο 5 του Σεπτέμβρη, 6μ.μ., στην Καμάρα.

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Διαδήλωση στη Δ.Ε.Θ. - Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, 6μ.μ., στην Καμάρα

ΟΧΙ σε παλιά και νέα μνημόνια, ΟΧΙ στις κυβερνήσεις τους
Η προώθηση των πιο σκληρών, βίαιων μέτρων και αναδιαρθρώσεων μέσα από το 3ο μνημόνιο δεν αφήνει καμιά αμφιβολία. Πρόκειται για την οριστική κατεδάφιση και των τελευταίων δικαιωμάτων σε εργασία, ασφάλιση, υγεία, εκπαίδευση, δημοκρατία. Η βασική γραμμή των μνημονιακών μέτρων θέλει τον εργαζόμενο να δουλεύει μέχρι θανάτου, την άνεργη νεολαία “ωφελούμενη” σε προγράμματα σύγχρονης σκλαβιάς, τους αγρότες ξεκληρισμένους από τη γη τους, τα δημόσια αγαθά ξεπουλημένα.
Απέναντι σε όλα αυτά δεν υπάρχει ένας λαός υπόδουλος και σκυφτός. Το συντριπτικό «ΟΧΙ» φανέρωσε πως η λαϊκή θέληση βρίσκεται πολύ μακριά από τις μνημονιακές κυβερνήσεις (όποια σύνθεση κι αν έχουν αυτές). Η ανάγκη ενός μαχητικού, οργανωμένου, αποφασισμένου κινήματος προβάλλει όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία. Κινήματος αντίστασης σε όλα αυτά, ανατροπής τους και ρήξης με ΕΕ – ΔΝΤ, αμφισβήτησης των νόμων της αγοράς και ανοίγματος του δρόμου για μια άλλη εξουσία, αυτή των λαϊκών αναγκών και των κοινωνικών οραμάτων.
Απέναντι σε αυτή την ανάγκη το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να ξεπεράσει αδυναμίες και αγκυλώσεις που το καθιστούν αναποτελεσματικό μέχρι τώρα παρά κάποιες μικρές ανά χώρους μισές νίκες. Για μια συνολική νίκη ρήξης και ανατροπής πρέπει πρώτα από όλα να εγκαταλειφθούν ιδεοληψίες και στάσεις που συνέβαλλαν στην σημερινή εργασιακή βαρβαρότητα. Να ηττηθούν ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός που δήλωσαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, η στάση αναμονής και κατευνασμού της λαϊκής οργής. Το νέο μνημόνιο δεν θα είναι μια παρένθεση, που θα μας δώσει το χρόνο να σηκωθούμε ψηλότερα. Παρένθεση θα γίνει μόνο μέσα από εργατικούς και λαϊκούς αγώνες.
Ο λαός έστειλε με το «ΟΧΙ» την απάντηση του, παλεύοντας με θεούς και δαίμονες. Είναι απαίτηση των καιρών να σταθούμε σ αυτό το ύψος και να αναπτύξουμε αυτή τη δυναμική. Αυτό είναι το δικό μας όπλο.
Ένα τέτοιο κίνημα με τις αντίστοιχες ανυποχώρητες μορφές πάλης και ανασυγκροτημένες τις συλλογικότητες του σε όλα τα επίπεδα, είναι το μόνο ικανό να ανοίξει δρόμους.
Καλούμε σε ενωτική αγωνιστική συστράτευση τους εργαζόμενους στα εγκαίνια της ΔΕΘ ως πρώτο σταθμό για την αγωνιστική απάντηση που πρέπει να δοθεί με τον πιο μαχητικό τρόπο σε ολη την επόμενη περίοδο.
Παλεύουμε για:
Ανατροπή όλων των μνημονίων νέων και παλιών και των εφαρμοστικών τους νόμων καθώς και όποιας κυβέρνησης επιχειρήσει να τα εφαρμόσει
Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και στρατηγικών επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο
Παύση πληρωμών στους δανειστές τοκογλύφους, μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους
Άμεση έξοδο από την ευρωζώνη, ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ
Υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών και λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ