Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Συγκέντρωση και Πορεία στη Δυτική Θεσ/νίκη ενάντια στο ασφαλιστικό τερατούργημα

Έτοιμη να ψηφίσει ένα νέο αντιασφαλιστικό νομοσχεδίο δηλώνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, κάτω από την πίεση Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. και σε πλήρη συμπόρευση με τα συμφέροντα μεγάλου κεφαλαίου. Η προεκλογική απάτη της κατάργησης των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων εξελίσσεται σε τραγωδία για όλη την κοινωνία, με τη νομιμοποίηση και την επέκτασή τους,μέσα από την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια (ή 62 με 40 χρόνια δουλειάς), τις μεγάλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις και τις ακόμη μεγαλύτερες (έως εξαφανίσεως) στις επικουρικές, την ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων και ισοπέδωση όλων των παροχών σε χαμηλότερα επίπεδα την αύξηση των εισφορών υγείας στους ήδη συνταξιούχους, καθώς και τις περικοπές κατά 1,8δις των κονδυλίων του προϋπολογισμού για τις συντάξεις. Για πρώτη φορά τόσο καθαρά και ξεδιάντροπα αμφισβητείται το δικαίωμα των εργαζόμενων στην ασφάλιση, των νέων στη δουλειά, των συνταξιούχων στη σύνταξη κι όλων μαζί στη ζωή.
Αυτό το ασφαλιστικό τερατούργημα δεν πρέπει να περάσει! Και για να γίνει αυτό δεν αρκεί η (κατά μόνας…) γκρίνια. Είναι αναγκαίος ο παλλαϊκός ξεσηκωμός, είναι ανάγκη σε κάθε χώρο δουλειάς σε κάθε γειτονιά να τους στείλουμε το μήνυμα: Μην τολμήσετε να το πάτε στη βουλή!
Στην κατεύθυνση ενός τέτοιου δυναμικού αποφασιστικού αγώνα, η Λαϊκή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών και η Πρωτοβουλία Σωματείων Δημόσιου κι Ιδιωτικού Τομέα Θεσ/νίκης, οργανώνουν την Τρίτη 19 του Γενάρη, στις 6 το απόγευμα, συγκέντρωση στην πλατεία Επταλόφου (Αμπελόκηποι) και πορεία, μέσω Σταυρούπολης, προς την πλατεία Δημαρχείου στον Εύοσμο.
 
Ανάλογη κινητοποίηση δε στις ανατολικές συνοικίες της πόλης οργανώνεται και την Πέμπτη 21 του Γενάρη, 6.30μ.μ., στον Αγ. Θεράποντα (Τούμπα).
 
[Παραθέτουμε παρακάτω τη σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων]
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΟΥ  και  ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ  ΤΟΜΕΑ
Ή αυτοί θα κατεδαφίσουν το ασφαλιστικό, ή εμείς αυτούς.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υλοποιώντας τις οδηγίες των εντολέων της (Ε.Ε. – ΔΝΤ – κεφαλαίου), κατέθεσε το «νέο Ασφαλιστικό ν/σ». Και ακολουθούν (μετά από συνεχείς φοροεπιδρομές, «ρυθμίσεις» στα κόκκινα δάνεια, τη μισθολογική λιτότητα, την υποχρηματοδότηση της παιδείας και της υγείας) το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, νέες αντεργατικές ρυθμίσεις για την πλήρη  απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ρυθμίσεις για τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων (κυρίως του δικαιώματος προκήρυξης απεργίας), κ.ά.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλυσοδεμένη στη αντίληψη ότι «δεν υπάρχει ζωή έξω από την ΕΕ και το ευρώ» έρχεται να υπερασπίσει και να επιβάλλει «τα ιερά και όσια της Ε.Ε.», επιχειρεί -με τη συνδρομή των κυρίαρχων ΜΜΕ- να έχει και την κοινωνική συναίνεση. Δε μπορούν πλέον να νοιώσουν ούτε την οργή που βράζει κάτω, στον κόσμο της δουλειάς, στους αγρότες, στους άνεργους, στους συνταξιούχους, σ’ αυτούς που βλέπουν τα κοράκια να περιτριγυρίζουν τα σπίτια τους για να τους τα φάνε για ψίχουλα.
Με το «νέο ασφαλιστικό για συντάξεις φτώχιας» η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλλει:
  1. Το συνταξιοδοτικό μετατρέπεται από κοινωνικό – αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό -κεφαλαιοποιητικό. Αυτό σημαίνει ότι από την αλληλεγγύη των γενεών περνάμε σε ατομική οικοδόμηση της σύνταξης.
  2. Ο στόχος του 3ου μνημονίου είναι η περικοπή της δαπάνης για συντάξεις κατά 1,8 δις ευρώ για φέτος και αυτή η δέσμευση έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2016.
  3. Η σύνταξη θα χορηγείται στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας. Δουλειά λοιπόν μέχρι το Τέλος, αν φυσικά βρεις δουλειά με επίσημη ανεργία 27% και (επίσημη επίσης) για τους νέους στο 60%.
  4. Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται μετά τον Ιούλη του 2015 με σημαντικές μειώσεις τους, και  καταβολή μόνο του αναλογικού μέρους της πριν την ηλικία των 67 ετών.
  5. Η σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο όλου του εργασιακού βίου κι όχι με τον καταληκτικό μισθό ή έστω με την καλύτερη 5ετία ή 10ετία.
  6. Περικόπτονται από το ασφαλιστικό σύστημα  για το 2015 450εκ. ευρώ  και από 1% του ΑΕΠ για το 2016 και 2017, δηλ. άλλα 3,6 δις €.
  7. Ο συντάξιμος μισθός θα καθορίζεται από την «εθνική σύνταξη» πείνας 384 € και την ανταποδοτική που υπολογίζεται με τα ποσοστά αναπλήρωσης για την κλίμακα ετών ασφάλισης. Η αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης κρύβεται και πίσω από τα ποσοστά αναπλήρωσης γιατί: εργαζόμενος με 35 χρόνια δουλειάς θα έχει ποσοστό αναπλήρωσης 39,21%. Αν δηλαδή ο μέσος όρος του μισθού ήταν 1.000 €  η σύνταξη (στα 67 πλέον) θα είναι 384 + 391,21 = 775,21 € και θα μπορούμε να την πάρουμε στα 67 μας, αν…. Μέχρι τότε τα πέναλτι για κάθε χρόνο όπως καθιέρωσε θα την μειώνουν δραστικά.
  8. Αυξάνονται κατά 2% στις κύριες και επιβάλλεται 6% στις επικουρικές οι κρατήσεις για την υγειονομική περίθαλψη αλλά και νέα αύξηση εισφορών στο σ/ν στο όνομα της διατήρησής τους.
  9. Το κράτος αποσύρεται από την εγγύηση των επικουρικών με την υπογραφή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που απλά μετονομάστηκε σε «κανόνα βιωσιμότητας».
  10. Στις επικουρικές συντάξεις το ψαλίδι θα ξεκινά από 8% και θα φτάνει το 15% ή και το 30%.
  11. Αυξάνονται οι εισφορές των εργαζόμενων για ασφάλιση και υγεία και οδηγούν σε επιπλέον μείωση των μισθών.
  12. Αυξάνονται οι εισφορές των αγροτών από το 7% στο 20% του ποσού της ασφαλιστικής τους κατηγορίας, καθίσταται σχεδόν αδύνατη η καταβολή των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών.
  13. Μειώνεται κατά 10% ως 15% το εφάπαξ.
  14. Επιβάλλονται χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ με αποτέλεσμα να το χάνουν 70.000 δικαιούχοι και σταδιακά θα καταργηθεί εντελώς.
Το αντικοινωνικό ασφαλιστικό ν/σχέδιο στοχεύει κυρίως στη νέα γενιά. Την καταδικασμένη από την ανεργία, την απλήρωτη εργασία, την εργασία με ελαστικές σχέσεις, με την εργοδοτική αυθαιρεσία και τους εκβιασμούς. Τη γενιά που μέσα στην καπιταλιστική κρίσηποτέ δε θα συμπληρώσει 40 χρόνια δουλειάς για να μπορεί να ελπίζει σε κάποια σύνταξη.
Όμως η κυβέρνηση βρήκε στήριγμα, στους βιομηχάνους και τους επιχειρηματίες, δηλαδή στους κοινωνικούς της εταίρους. Είναι αυτοί που έσπευσαν την επομένη δημοσίευσης του ν/σ να δηλώσουν τη συναίνεσή τους στο αντικοινωνικό τερατούργημα,  προσφέροντας μάλιστα από το …υστέρημά τους 0,5 % αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτοί που δεκαετίες τώρα λυμαίνονται τα ασφαλιστικά μας ταμεία, πλουτίζουν με τη μαύρη αδήλωτη εργασία,  πληρώνουν με άθλια μεροκάματα ατελείωτες ώρες εργασίας εργαζόμενους χωρίς εργασιακά δικαιώματα.
Το άλλο της στήριγμα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι-Ένωση Κεντρώων), που με απίστευτη υποκρισία «κόπτονται» υπέρ των συντάξεων, ενώ επί χρόνια συνέβαλαν στη λεηλάτηση των ασφαλιστικών ταμείων, διασπάθισαν τα αποθεματικά τους και μέσω του PSI, «κούρευαν» τις συντάξεις.
Ο αγώνας στα χέρια των εργαζόμενων, της νεολαίας, της αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων
Δυστυχώς, οι ηγεσίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργάνων επέλεξαν το δρόμο της υποταγής και όχι της αντίστασης απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και έξι χρόνια στη χώρα μας, δυσχεραίνοντας τη δυνατότητα αντίστασης των εργαζομένων και τον αγώνα μας για την κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών.
Τα σωματεία μας μέσα από συνελεύσεις και σε αγωνιστικό συντονισμό πρέπει να ανοίξουν το δρόμο για έναν ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ώστε να πάρει υλικά χαρακτηριστικά (με απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις) η λαϊκή οργή ενάντια σ’ αυτούς που υποθηκεύουν το μέλλον της νέας γενιάς, καταστρέφουν τον αγώνα μιας ζωής εργαζόμενων, συνταξιούχων, αγροτών.
Η Πρωτοβουλία Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα φιλοδοξεί να αποτελέσει τον απαραίτητο κρίκο που θα ενώσει με Αγωνιστικό Συντονισμό τα σωματεία, τις λαϊκές συνελεύσεις, τις επιτροπές αγώνα για την αντεπίθεση και σύγκρουση του κόσμου της εργασίας με όλους αυτούς που λεηλατούν τις ζωές μας ξεπερνώντας τα όρια που βάζει ο γραφειοκρατικός, εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • Αποκλειστικά δημόσιο, καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με αλληλεγγύη των γενεών, ενάντια  στο  κεφαλαιοποιητικό σύστημα που επιχειρούν να επιβάλουν Ε.Ε.–κυβέρνηση- κεφάλαιο.
  • Την άμεση χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος από πρόσθετους κρατικούς πόρους και την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων
  • Την άμεση επαναφορά του βασικού μισθού και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  • Σύνταξη στα 60 ή στα 30 χρόνια εργασίας (58 για τις γυναίκες). Πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση, ελαστικές σχέσεις εργασίας και εκ περιτροπής εργασία, με διάφορες μορφές μαθητείας και κατάρτισης, σε εργαζόμενους με βάουτσερ ή σε προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας». Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ:
  • Ενάντια και στα τρία μνημόνια και κάθε κυβέρνηση που τα προωθεί.
  • Για πλήρη διαγραφή του χρέους που καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγουμε όπως και τα αποθεματικά των ταμείων.
  • Ρήξη/έξοδο από Ε.Ε. και ευρώ
  • Να περάσουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια αυτών του παράγουν τον κοινωνικό πλούτο.
ΟΛΟΙ – ΟΛΕΣ  στις ΑΠΕΡΓΙΕΣ και στις ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου