Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Πρόταση για δημιουργία ξενώνα ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών-αστέγων στο "Μ. Αλέξανδρος"

Πρόταση της «Λαϊκής Συνέλευσης Δυτικών Συνοικιών» 
προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αμπελοκήπων–Μενεμένης

Εμείς, η «Λαϊκή Συνέλευση των Δυτικών Συνοικιών», είμαστε μια συλλογικότητα που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης, τις μέρες που σχεδιάζονταν το 3ο -πιο βάρβαρο  απ' όλα- μνημόνιο, από πολίτες των Δήμων του Δυτικού τμήματος του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης μας.
Είμαστε και οι ίδιοι «θύματα» της κρίσης που χτύπησε τους περισσότερους συμπολίτες μας με την διαφορά πως αντιλαμβανόμαστε ως μια μορφή αντίδρασης στην κρίση την ενεργή συμμετοχή μας σε κινήματα και συλλογικότητες που αποτελούν προπύργια αλληλεγγύης προς όλους τους πληττόμενους.
«Θύματα» των πολέμων που συσσωρεύτηκαν στις περιοχές τους και ανάγκασαν σε βίαιο ξεριζωμό από τις εστίες τους, αποτελούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που από εκείνες τις χώρες στο κατ’ ανάγκη ταξίδι τους για επιβίωση προς τις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης εγκλωβίστηκαν στον Ελλαδικό χώρο παρά τη θέλησή τους.

Αθροίστηκαν κι αυτές οι ψυχές με τα εδώ θύματα της κρίσης, επωμιζόμενοι τις πολιτικές επιλογές της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων που καταπατούν και παραβιάζουν διαρκώς όλες τις διεθνείς συνθήκες προστασίας των προσφύγων.
Φωτεινό «αντίβαρο» σ’ αυτή την βαρβαρότητα, αποτελούν τα κοινωνικά αντανακλαστικά που μεγάλο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας έδειξε με την ενδελεχή προσφορά άδολης αλληλεγγύης.
Αλλά η κοινή λογική μπορεί να διακρίνει αφενός το πεπερασμένο των δυνατοτήτων των απλών πολιτών κι αφετέρου την ελλιπή μέχρι τώρα παρουσία των θεσμών και του οργανωμένου κράτους που είναι εκείνο το κομμάτι που μπορεί να δώσει κάποιες λύσεις έστω και σε προσωρινό επίπεδο.

Από αυτό το σκεπτικό ορμώμενοι, υιοθετούμε την πρόταση για χρήση χώρων του πρώην στρατοπέδου «Μ. Αλέξανδρος» από τους πρόσφυγες–μετανάστες καθώς και από γηγενείς άπορους και άστεγους, κατόπιν προετοιμασίας και επιστασίας από την Δημοτική Αρχή.
Πιστεύουμε πως μόνο οφέλη θα έχουμε τόσο στο ανθρωπιστικό κομμάτι, όσο και στο υγειονομικό δημιουργώντας παράλληλα υποδομές που μπορεί να χρειασθούν και στο μέλλον το άμεσο ή και το απώτερο.
Θα έχουμε παράλληλα και την ευκαιρία να «εξοφλήσουμε» ένα ιστορικό χρέος μας απέναντι σ’ αυτούς τους λαούς που υποδέχθηκαν και φιλοξένησαν συμπατριώτες μας στα δύσκολα χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Τέλος, πιστεύουμε πως μόνη λύση σ’ αυτή την εγκληματική κατάσταση είναι η λήξη των πολέμων. Μέχρι τότε να διασφαλιστεί απ’ όλες τις χώρες η πιστή εφαρμογή όλων των διεθνών συνθηκών και η ελεύθερη – ασφαλής μετακίνηση από τις συνοριακές διόδους για όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου