Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Λαϊκή αυτοοργάνωση για το μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών!

Ξεκίνησαν και πάλι την προηγούμενη εβδομάδα οι πλειστηριασμοί, μετά την ταχύτατη (γιατί άραγε;) αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων. Λίγες μέρες πριν έγιναν και τα πρώτα βήματα για την πραγματοποίηση των πλειστηριασμών ηλεκτρονικά.

Την ίδια στιγμή η “ΝΑΙ σε όλα!” συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να αποδεχθεί έναν ακόμη από τους όρους που θέτουν Ε.Ε.-ΔΝΤ-κεφάλαιο: κάνοντας άλλο ένα βήμα πίσω όχι μόνο από το «νόμο Κατσέλη» αλλά και το δικό της νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε το 2015, ετοιμάζεται να επιτρέψει την πώληση στα διεθνή αρπαχτικά funds όχι μόνο των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» αλλά ακόμη και των ενήμερων, αυτών που εξυπηρετούνται κανονικά ή με μικρές καθυστερήσεις. Αυτό μ’ άλλα λόγια που δεν τόλμησαν να κάνουν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και συνοδοιπόρων, οι οποίες με το «νόμο Κατσέλη» (στοιχειωδώς και προσωρινά βέβαια) προστάτευαν την πρώτη κατοικία, έρχεται να το κάνει η αυτοαποκαλούμενη «κυβέρνηση της αριστεράς» ή όπως φαίνεται πια ξεκάθαρα, η πιο ενδοτική στις ορέξεις και τις απαιτήσεις του μεγάλου τραπεζικού και χρηματιστικού κεφαλαίου κυβέρνηση. Από το Γενάρη του 2018, αν κάποιος (χαμηλόμισθος, άνεργος, συνταξιούχος ή ότι άλλο δεν έχει γι αυτούς καμιά σημασία) αδυνατεί να πληρώσει μια δόση του δανείου του, έτσι απλά θα χάνει το σπίτι και την περιουσία του. Αν μάλιστα το σπίτι έχει αντικειμενική (όχι εμπορική) αξία μεγαλύτερη από 140000ευρώ, η αρπαγή του μπορεί να γίνει αμέσως μετά την ψήφιση του νέου νομοθετικού εκτρώματος και όχι από το 2018…


Γίνεται καθημερινά και πιο φανερό ότι κανένα όριο, καμιά κόκκινη γραμμή δεν υπάρχει γι αυτή την κυβέρνηση, είναι πρόθυμοι να ξεπουλήσουν τα πάντα. Δεν θα σταματήσουν πουθενά, αν εμείς δεν τους σταματήσουμε. Και αυτό αποτελεί πρώτιστο καθήκον σήμερα για το λαϊκό κίνημα: να τους σταματήσουμε, να τους ανατρέψουμε! Τώρα, πριν καταστρέψουν ό,τι απέμεινε από τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα όπως είναι κι αυτό της στέγης.

Η Λαϊκή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών μαζί με άλλες συλλογικότητες της πόλης ήταν την προηγούμενη Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο Θεσ/νίκης. Καλούμε τις συλλογικότητες γειτονιάς, τα σωματεία και τις άλλες πολιτικοκοινωνικές συλλογικότητες και αυτή την Τετάρτη 18/5, 3.45μ.μ. στα Δικαστήρια Θεσ/νίκης, πιο μαζικά, πιο δυναμικά να δείξουμε την αντίδρασή μας, την αποφασιστικότητά μας να μην επιτρέψουμε να περάσει αυτή η πολιτική.

Είναι αναγκαίο ταυτόχρονα να ξανανοίξουμε τη συζήτηση και με βάση τα νέα δεδομένα να οργανώσουμε τη δράση μας. Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσ/νίκης ενάντια στους Πλειστηριασμούς, που έκανε τα πρώτα βήματά του το Γενάρη, είναι ανάγκη να επανενεργοποιηθεί, να μαζικοποιηθεί, να συζητήσει, να σχεδιάσει, να δράσει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο. Γι αυτό και αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε όλες τις πολιτικοκοινωνικές, συνδικαλιστικές και τοπικές συλλογικότητες σε Συνέλευση Συντονισμού, τη Δευτέρα 23/5, 7μ.μ., στην ΕΔΟΘ.

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή στέγη!

Ούτε και σήμερα έγιναν πλειστηριασμοί στο ειρηνοδικείο Θεσ/νίκης, στην πρώτη μετά από μήνες σχετική συνεδρίαση.

Μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης Δυτικών Συνοικιών, του Σωματείου Συνταξιούχων "Η Συσπείρωση", της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και άλλων συλλογικοτήτων που παραβρεθήκαμε καταγγείλαμε την απόφαση του Συντονιστικού των Συμβολαιογράφων να σταματήσουν την αποχή  από τους πλειστηριασμούς. Τους καλέσαμε για άλλη μια φορά να συνταχθούν με την κοινωνική πλειοψηφία και όχι με τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των ντόπιων και ξένων αρπακτικών και να μην εφαρμόσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς που επιβάλλουν κυβέρνηση, Ε.Ε., ΔΝΤ και κεφάλαιο για να βάλουν πιο εύκολα χέρι στη λαϊκή κατοικία και περιουσία.
Δηλώσαμε δε ότι κάθε Τετάρτη, όλο και πιο μαζικά, όλο και πιο δυναμικά θα είμαστε στο Ειρηνοδικείο Θεσ/νίκης, για να βάλουμε φραγμό σ' αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, να μην επιτρέψουμε να περάσει

          ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ!

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού-φοροληστρικού νομοσχεδίου αρχίζουν ξανά και οι πλειστηριασμοί κατοικίας…


Πριν καλά καλά προλάβει να σβήσει ο απόηχος από την ψήφιση του αντιασφαλιστικού-φοροληστρικού νομοσχεδίου, ξεκινά το άλλο επεισόδιο του ίδιου αντιλαϊκού “σήριαλ”, παραγωγής κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ-κεφαλαίου: η αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.

Όπως είναι γνωστό, ήδη από το Γενάρη ισχύει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς, που είναι “κομμένο και ραμμένο” στα μέτρα των τραπεζιτών, των ξένων και ντόπιων αρπακτικών και αφήνει εντελώς απροστάτευτη τη λαϊκή κατοικία και περιουσία. Είναι επίσης γνωστό ότι όλο το τελευταίο διάστημα, κυρίαρχη θέση στη “διαπραγμάτευση” κυβέρνησης και κουαρτέτου έχουν τα περίφημα «κόκκινα δάνεια» και η απλούστευση των διαδικασιών αρπαγής της λαϊκής περιουσίας. 

Αν αυτό το θεσμικό πλαίσιο δεν έχει μέχρι σήμερα εφαρμοστεί, αυτό οφείλεται από τη μια στην κινητοποίηση των συλλογικοτήτων γειτονιάς και των σωματείων που με τη δυναμική τους παρουσία στα Ειρηνοδικεία το Δεκέμβρη και το Γενάρη δεν επέτρεψαν τη διενέργεια πλειστηριασμών κι από την άλλη στην αποχή που κήρυξαν οι Σύλλογοι των Συμβολαιογράφων, λόγω του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Δυστυχώς αυτός ο τελευταίος και πολύ καθοριστικός κρίκος στην αντίσταση σ’ αυτή την πολιτική έσπασε λίγες μόνο ώρες μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού-φοροληστρικού νομοσχεδίου. Με απόφαση του Συντονικού των Συλλόγων των Συμβολαιογράφων διακόπηκε από τη Δευτέρα 9/5 η αποχή των Συμβολαιογράφων (ενώ των Δικηγόρων συνεχίζεται) κι έτσι την Τετάρτη 11 του Μάη στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας θα πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί.

Η Λαϊκή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών που μήνες τώρα, με παρεμβάσεις μαζί με εργατικά σωματεία και άλλες συλλογικότητες σε εκδηλώσεις των ίδιων των συμβολαιογράφων αλλά και στο Ειρηνοδικείο Θεσ/νίκης, ζητώντας τους να μην υλοποιήσουν αυτό το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο

*καταγγέλλει την απόφαση του Συντονιστικού των Συμβολαιογράφων που δείχνει ότι λειτουργούν (σε επίπεδο ηγεσίας, τουλάχιστον) ως συντεχνία που ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τα οικονομικά συμφέροντα των μελών της, αδιαφορώντας για τα βασικά λαϊκά δικαιώματα, όπως αυτό της στέγης και συντάσσεται με το μεγάλο κεφάλαιο και τις αρπακτικές διαθέσεις του

*καλεί τους Συμβολαιογράφους να αναθεωρήσουν την απόφαση για αναστολή της αποχής, να μην υλοποιήσουν αυτή την πολιτική και να μην παραστούν στις συνεδριάσεις των Ειρηνοδικείων

*καλεί τα εργατικά σωματεία, της συλλογικότητες γειτονιάς, όλες τις πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες της πόλης σε παράσταση στο Ειρηνοδικείο Θεσ/νίκης, την Τετάρτη 11 του Μάη (και κάθε Τετάρτη) στις 3.45μ.μ.

ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ!